Kategorie: Obiloviny lepkové / Zrna
Energie kcal
432 kcal
Energie kJ
1808 kJ
Bílkoviny
16.9 g
Sacharidy
66.3 g
Tuky
7 g
Vláknina
10.6 g
Oves (Avena) patří k nejrozšířenějším obilovinám mírného pásma. Jedná se o obilí velmi bohaté na živiny. Kulturním druhem je oves setý (Avena sativa), který je nejmladší obilovinou. Hlavními producenty jsou EU (Velká Británie, Polsko), Rusko a Kanada. Oves se pěstuje především pro zrno, ze kterého dále získáváme ovesné vločky, krupici a mouku, z níž se připravují různé druhy pečiva.
Oves obsahuje lepek, není tedy vhodný pro bezlepkovou dietu.
Zrna jsou bohatým zdrojem nerozpustných forem vlákniny, která ve větším množství může dráždit střevní trakt.
Zajímavým přínosem je obsah beta glukanů, které mají pozitivní vliv na imunitní systém.
V oblasti obilovin jsou také významným zdrojem hořčíku.
Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Zrna ovsa se nejčastěji používají:
- jako příloha,
- k výrobě vloček,
- k výrobě mouky,
- k přípravě pečiva,
- k výrobě těstovin, kaší, mléka.
Je vhodný pro nakličování, čímž se zvýší jeho nutriční hodnota - klíčky jsou výborným zpestřením polévek, salátů nebo pomazánek.
Celá zrna obsahují vyšší podíl nerozpustných forem vlákniny, při jejich zpracování v kuchyni je potřeba je důkladně vařit (minimálně 25 minut). Výhodnější je příprava v tlakovém hrnci, kde takto připravená zrna jsou snadněji stravitelná.