Kurzy ATAC

Oves

Kategorie: Obiloviny lepkové / Zrna

Oves

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

432 kcal

Energie kJ

1808 kJ

Bílkoviny

16.9 g

Sacharidy

66.3 g

Tuky

7 g

Vláknina

10.6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (16.9 g) Sacharidy (66.3 g) Tuky (7 g) Vláknina (10.6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (16.4 %) Sacharidy (64.2 %) Tuky (14.6 %) Vláknina (4.9 %)

Oves (Avena) patří k nejrozšířenějším obilovinám mírného pásma. Jedná se o obilí velmi bohaté na živiny. Kulturním druhem je oves setý (Avena sativa), který je nejmladší obilovinou. Hlavními producenty jsou EU (Velká Británie, Polsko), Rusko a Kanada. Oves se pěstuje především pro zrno, ze kterého dále získáváme ovesné vločky, krupici a mouku, z níž se připravují různé druhy pečiva.

Oves a zdraví

Oves obsahuje lepek, není tedy vhodný pro bezlepkovou dietu.
Zrna jsou bohatým zdrojem nerozpustných forem vlákniny, která ve větším množství může dráždit střevní trakt. 
Zajímavým přínosem je obsah beta glukanů, které mají pozitivní vliv na imunitní systém.
V oblasti obilovin jsou také významným zdrojem hořčíku.
Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Oves v kuchyni

Zrna ovsa se nejčastěji používají:
- jako příloha
- k výrobě vloček,
- k výrobě mouky,
- k přípravě pečiva,
- k výrobě těstovinkašímléka.
Je vhodný pro nakličování, čímž se zvýší jeho nutriční hodnota - klíčky jsou výborným zpestřením poléveksalátů nebo pomazánek
Celá zrna obsahují vyšší podíl nerozpustných forem vlákniny, při jejich zpracování v kuchyni je potřeba je důkladně vařit (minimálně 25 minut). Výhodnější je příprava v tlakovém hrnci, kde takto připravená zrna jsou snadněji stravitelná.