Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Otruby žitné

Kategorie: Obiloviny lepkové / Ostatní

Otruby žitné

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

279 kcal

Energie kJ

1164 kJ

Bílkoviny

16 g

Sacharidy

20 g

Tuky

4.4 g

Vláknina

44 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (16 g) Sacharidy (20 g) Tuky (4.4 g) Vláknina (44 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (24.1 %) Sacharidy (30.1 %) Tuky (14.2 %) Vláknina (31.6 %)

Žitné otruby vznikají jako vedlejší produkt při zpracování žita (Secale). Obsahují především slupku, ale také části klíčků.

Žitné otruby a zdraví

Převážnou část otrub tvoří nerozpustná vláknina. Otruby mají přímý vliv na peristaltiku střev, podporují průchod tráveniny trávicím traktem. Z důvodu zvětšení objemu pokrmu mají schopnost navodit pocit rychlého zasycení. Obsahují minimum energie, bývají proto součástí dietních režimů. Protože jejich převážnou část tvoří nerozpustná vláknina, jsou nestravitelné. Žitné otruby obsahují lepek, nejsou proto vhodné pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Nejsou tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Jejich použití by se měli vyhýbat jedinci s poruchou sliznice střev – nerozpustná vlávknina může mechanicky podráždit sliznici a zvětšit rozsah zdravotního problému. Žitné otruby mají nízkou hodnotu glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.

Žitné otruby v kuchyni

Běžně se využívají:
- při výrobě domácího pečiva,
- k obohacení kaší,
- jako doplněk do smoothie,
- k zahuštění polévek a omáček.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.