Kategorie: Obiloviny lepkové / Ostatní
Energie kcal
279 kcal
Energie kJ
1164 kJ
Bílkoviny
16 g
Sacharidy
20 g
Tuky
4.4 g
Vláknina
44 g
Pšeničné otruby vznikají jako vedlejší produkt při zpracování pšenice (Triticum). Obsahují především slupku, ale také části klíčků.
Převážnou část otrub tvoří nerozpustná vláknina. Otruby mají přímý vliv na peristaltiku střev, podporují průchod tráveniny trávicím traktem. Z důvodu zvětšení objemu pokrmu mají schopnost navodit pocit rychlého zasycení. Obsahují minimum energie, bývají proto součástí dietních režimů. Protože jejich převážnou část tvoří nerozpustná vláknina, jsou nestravitelné. Pšeničné otruby obsahují lepek, nejsou proto vhodné pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Nejsou tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Jejich použití by se měli vyhýbat jedinci s poruchou sliznice střev – nerozpustná vlávknina může mechanicky podráždit sliznici a zvětšit rozsah zdravotního problému.
Pšeničné otruby mají nízkou hodnotu glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Běžně se využívají:
- při výrobě domácího pečiva,
- k obohacení kaší,
- jako doplněk do smoothie,
- k zahuštění polévek a omáček.