Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Ostružiny zavařené

Kategorie: Ovoce / Zavařené

Ostružiny zavařené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

98 kcal

Energie kJ

408 kJ

Bílkoviny

1.3 g

Sacharidy

19.7 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

4.4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.3 g) Sacharidy (19.7 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (4.4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (5.6 %) Sacharidy (84.5 %) Tuky (0.9 %) Vláknina (9 %)

Ostružiny jsou plody ostružiníku křovitého (Rubus fruticosus), botanicky blízce příbuzného malinám. Mají tmavě modrou až modrofialovou barvu, jejich chuť je charakteristicky sladkotrpká. Vyskytují se nejvíce v mírném pásmu Evropy, Asie a Ameriky, v jižních krajích jsou typické i pro vyšší nadmořské výšky. Plody dosahují průměrné velikosti kolem 1-2 cm. 

Ostružiny zavařené a zdraví

Při zavařování ovoce se běžně používá cukr. Je sice možné ovoce zavařovat i bez jeho přidání, v naprosté většině případů se tak ale neděje. Energetická hodnota zavařeniny je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce, to samé platí i o glykemickém indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Syrové ostružiny jsou bohatým zdrojem draslíku, jeho podíl v zavařeninách se ale snižuje. 
Tepelná úprava rovněž likviduje aktivní enzymy.

Ostružiny zavařené v kuchyni

Zavařené ostružiny se běžně konzumují:
- samotné,
- jako součást kompotových směsí a ovocných salátů,
- společně s dezerty,
- jako součást kaší.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.