Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Ostružiny sušené

Kategorie: Ovoce / Sušené

Ostružiny sušené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

272 kcal

Energie kJ

1138 kJ

Bílkoviny

6.5 g

Sacharidy

40 g

Tuky

2.5 g

Vláknina

27.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (6.5 g) Sacharidy (40 g) Tuky (2.5 g) Vláknina (27.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (10 %) Sacharidy (61.5 %) Tuky (8.3 %) Vláknina (20.2 %)

Ostružiny jsou plody ostružiníku křovitého (Rubus fruticosus), botanicky blízce příbuzného malinám. Mají tmavě modrou až modrofialovou barvu, jejich chuť je charakteristicky sladkotrpká. Vyskytují se nejvíce v mírném pásmu Evropy, Asie a Ameriky, v jižních krajích jsou typické i pro vyšší nadmořské výšky. Plody dosahují průměrné velikosti kolem 1-2 cm. 

Ostružiny sušené a zdraví

Sušené ostružiny jsou bohatým zdrojem draslíku, který má pozitivní vliv na činnost srdce a cév. Z prvků dále zastupují i vyšší podíl vápníku. Jsou bohatým zdrojem antioxidantů, obsažené polyfenolické látky mají adstringentní (stahující) účinky. Hodnota glykemického indexu ostružin je střední. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Ostružiny sušené v kuchyni

Sušené ostružiny se běžně přidávají do:
dezertů,
kaší,
- smoothie.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.