Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Ostružiny kandované

Kategorie: Ovoce / Kandované

Ostružiny kandované

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

309 kcal

Energie kJ

1293 kJ

Bílkoviny

1.4 g

Sacharidy

70 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.4 g) Sacharidy (70 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (1.9 %) Sacharidy (94.7 %) Tuky (1.5 %) Vláknina (1.9 %)

Ostružiny jsou plody ostružiníku křovitého (Rubus fruticosus), botanicky blízce příbuzného malinám. Mají tmavě modrou až modrofialovou barvu, jejich chuť je charakteristicky sladkotrpká. Vyskytují se nejvíce v mírném pásmu Evropy, Asie a Ameriky, v jižních krajích jsou typické i pro vyšší nadmořské výšky. Plody dosahují průměrné velikosti kolem 1-2 cm. Kandování je konzervační úprava, při které se ovoce vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v potravině se pak pohybuje kolem 70 %.

Kandované ostružiny a zdraví

Kandované potraviny mají ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách.
Z důvodu vysokého obsahu cukrů roste i celková hodnota obsahu energie. Kandování potravin navíc výrazně snižuje nutriční hodnotu. Konzumace takových potravin by tedy neměla být součástí zdravého stravování.

Kandované ostružiny v kuchyni

Kandované ovoce se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné je konzumovat i samostatně.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.