Energie kcal
55 kcal
Energie kJ
230 kJ
Bílkoviny
1.4 g
Sacharidy
8 g
Tuky
0.5 g
Vláknina
5.5 g
Ostružiny jsou plody ostružiníku křovitého (Rubus fruticosus), botanicky blízce příbuzného malinám. Mají tmavě modrou až modrofialovou barvu, jejich chuť je charakteristicky sladkotrpká. Vyskytují se nejvíce v mírném pásmu Evropy, Asie a Ameriky, v jižních krajích jsou typické i pro vyšší nadmořské výšky. Plody dosahují průměrné velikosti kolem 1-2 cm.
Ostružiny jsou bohatým zdrojem draslíku, který má pozitivní vliv na činnost srdce a cév. Z prvků dále zastupují i vyšší podíl vápníku. Jsou bohatým zdrojem antioxidantů, obsažené polyfenolické látky mají adstringentní (stahující) účinky. Hodnota glykemického indexu ostružin je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Ostružiny se běžně konzumují syrové i v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
- kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Ostružiny je možné i sušit a lisovat do džusů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.