Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Ostružiny čerstvé

Kategorie: Ovoce / Čerstvé

Ostružiny čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

55 kcal

Energie kJ

230 kJ

Bílkoviny

1.4 g

Sacharidy

8 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

5.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.4 g) Sacharidy (8 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (5.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (10.7 %) Sacharidy (61 %) Tuky (8.2 %) Vláknina (20.1 %)

Ostružiny jsou plody ostružiníku křovitého (Rubus fruticosus), botanicky blízce příbuzného malinám. Mají tmavě modrou až modrofialovou barvu, jejich chuť je charakteristicky sladkotrpká. Vyskytují se nejvíce v mírném pásmu Evropy, Asie a Ameriky, v jižních krajích jsou typické i pro vyšší nadmořské výšky. Plody dosahují průměrné velikosti kolem 1-2 cm. 

Ostružiny a zdraví

Ostružiny jsou bohatým zdrojem draslíku, který má pozitivní vliv na činnost srdce a cév. Z prvků dále zastupují i vyšší podíl vápníku. Jsou bohatým zdrojem antioxidantů, obsažené polyfenolické látky mají adstringentní (stahující) účinky. Hodnota glykemického indexu ostružin je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Ostružiny v kuchyni

Ostružiny se běžně konzumují syrové i v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Ostružiny je možné i sušit a lisovat do džusů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.