Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Oregano čerstvé

Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření

Oregano čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

463 kcal

Energie kJ

1936 kJ

Bílkoviny

10 g

Sacharidy

60 g

Tuky

10 g

Vláknina

40 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (10 g) Sacharidy (60 g) Tuky (10 g) Vláknina (40 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (9 %) Sacharidy (54.2 %) Tuky (19.5 %) Vláknina (17.3 %)

Oregano je koření z byliny Dobromysl obecná. Má podobně výraznou chuť jako majoránka. Oregano pochází ze subtropického a mírného pásu Asie a Evropy. Pěstuje se převážně ve Středozemí a na Blízkém východě. Vyskytuje se ale i na Kanárských ostrovech, v nižších polohách Himaláje či v jižní Číně. Nejčastěji se používá sušená nať i s květy, drhnutá, celá nebo mletá. Kvalitní sušené oregano může rozpoznat podle šedozelené barvy listí a nahořklé chuti.

Oregano a zdraví 

Zvyšuje vyměšování žluči a pomáhá při poruchách trávení. Má uklidňující účinky, uvolňuje křeče hladkého svalstva a usnadňuje odkašlávání
Používá se také při zánětech dutiny ústní.

Oregano v kuchyni

Oregáno je typické pro Italskoufrancouzskoušpanělskoumexickou kuchyni. Dále je přidáváno do specifických jídel v Řecku, Americe, Asii nebo v severní Africe. Nejčastěji se používá při přípravě pizzy a těstovin. Můžeme jí ochutit:
zeleninové saláty,
sýry
masa
ryby
luštěninové i rajčatové pokrmy.
Je také součástí 
provensálského koření nebo některých druhů chilli. Chuť oregana se rozvine až při tepelné úpravě. Můžeme použít čerstvé lístky, pro delší skladování je vhodné listy usušit nebo zamrazit.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.