Kategorie: Tuky a oleje / Rostlinné
Energie kcal
855 kcal
Energie kJ
3578 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
95 g
Vláknina
0 g
Olej z vlašských ořechů je získáván lisováním semen Ořešáku královského (Juglans regia). Tento mohutný listnatý strom pochází původně z Balkánského poloostrova, odkud se rozšířil téměř do celého světa.
Olej z vlašských ořechů bohatým zdrojem nenasycených (především omega-6) tuků, které mají vliv na funkci srdečně-cévního systému a nervové soustavy.
Olej z vlašských ořechů se doporučuje častěji pro studenou kuchyni. Má světlou, mírně nažloutlou až žlutou barvu.
Používá se:
- k ochucení salátů,
- k přípravě dresinků,
- jako součást zálivek,
- k ochucení těstovin,
- při výrobě pomazánek,
- při přípravě majonéz,
- k výrobě omáček,
- k přípravě moučníků,
- k ochucení kaší.