Kategorie: Tuky a oleje / Rostlinné
Energie kcal
900 kcal
Energie kJ
3766 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
100 g
Vláknina
0 g
Olej z černého rybízu je získáván lisováním semen černého rybízu (Ribes nigrum). Jedná se o ovocný keř produkující relativně malé plody o velikosti přibližně 0,5 cm, které rostou na stopce v trsech. Barva ovoce je černá, bobule mají charakteristicky sladkokyselou chuť. Původně pochází ze severní Evropy a Asie.
Olej z černého rybízu je poměrně bohatým zdrojem omega-3 tuků (kyseliny alfa linolenové), navíc ve velmi příznivém poměru vůči omega-6 tukům. V tomto složení má olej významný vliv na funkci srdečně-cévního systému a nervové soustavy.
Olej z černého rybízu má velmi nízký bod přepálení, je proto doporučován výhradně pro studenou kuchyni. Má světlou, mírně nažloutlou až žlutou barvu.
Používá se:
- k ochucení salátů,
- k přípravě dresinků,
- jako součást zálivek,
- k ochucení těstovin,
- při výrobě pomazánek,
- při přípravě majonéz,
- k výrobě omáček,
- k přípravě moučníků,
- k ochucení kaší.