Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Olej z černého rybízu

Kategorie: Tuky a oleje / Rostlinné

Olej z černého rybízu

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

900 kcal

Energie kJ

3766 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

100 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (100 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (100 %) Vláknina (0 %)

Olej z černého rybízu je získáván lisováním semen černého rybízu (Ribes nigrum). Jedná se o ovocný keř produkující relativně malé plody o velikosti přibližně 0,5 cm, které rostou na stopce v trsech. Barva ovoce je černá, bobule mají charakteristicky sladkokyselou chuť. Původně pochází ze severní Evropy a Asie. 

Olej z černého rybízu a zdraví

Olej z černého rybízu je poměrně bohatým zdrojem omega-3 tuků (kyseliny alfa linolenové), navíc ve velmi příznivém poměru vůči omega-6 tukům. V tomto složení má olej významný vliv na funkci srdečně-cévního systému a nervové soustavy. 

Olej z černého rybízu v kuchyni

Olej z černého rybízu má velmi nízký bod přepálení, je proto doporučován výhradně pro studenou kuchyni. Má světlou, mírně nažloutlou až žlutou barvu.
Používá se:
- k ochucení salátů,
- k přípravě dresinků,
- jako součást zálivek,
- k ochucení těstovin,
- při výrobě pomazánek,
- při přípravě majonéz,
- k výrobě omáček,
- k přípravě moučníků,
- k ochucení kaší.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.