Kategorie: Tuky a oleje / Rostlinné
Energie kcal
900 kcal
Energie kJ
3766 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
100 g
Vláknina
0 g
Světlicový olej (označován také jako saflorový nebo bodlákový) je získáván lisováním semen bodláku světlice barvířské (Carthamus tinctorius). Světlice barvířská neboli saflor je kulturní rostlina pocházející z východní Indie. Byla známa už ve starém Egyptě, Řecku i Římu. V současnosti je nejvíce rozšířena ve střední Asii, Indii a Středomoří.
Komerčně se pěstuje pro olej, ze kterého se pro doplňkovou výživu vyrábí konjugovaná kyselina linolová (CLA), nejčastěji určená pro hubnutí nebo podporu sportovního výkonu.
Saflorový olej má vysoký obsah omega-6 nenasycených mastných kyselin, nejvíce zastoupená je kyselina linolová (až 80%).
Olej lisovaný za studena se používá jako součást léčebných postupů vedoucí k potlačování zánětů nebo harmonizaci hormonální regulace u žen.
Saflorový olej má nízký bod přepálení, je proto doporučován výhradně pro studenou kuchyni. Má světlou, mírně nažloutlou až žlutou barvu.
Používá se:
- k ochucení salátů,
- k přípravě dresinků,
- jako součást zálivek,
- k ochucení těstovin,
- při výrobě pomazánek,
- při přípravě majonéz,
- k výrobě omáček,
- k přípravě moučníků,
- k ochucení kaší.