Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Olej světlicový

Kategorie: Tuky a oleje / Rostlinné

Olej světlicový

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

900 kcal

Energie kJ

3766 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

100 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (100 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (100 %) Vláknina (0 %)

Světlicový olej (označován také jako saflorový nebo bodlákový) je získáván lisováním semen bodláku světlice barvířské (Carthamus tinctorius). Světlice barvířská neboli saflor je kulturní rostlina pocházející z východní Indie. Byla známa už ve starém Egyptě, Řecku i Římu. V současnosti je nejvíce rozšířena ve střední Asii, Indii a Středomoří. Komerčně se pěstuje pro olej, ze kterého se pro doplňkovou výživu vyrábí konjugovaná kyselina linolová (CLA), nejčastěji určená pro hubnutí nebo podporu sportovního výkonu. 

Světlicový olej a zdraví

Saflorový olej má vysoký obsah omega-6 nenasycených mastných kyselin, nejvíce zastoupená je kyselina linolová (až 80 %). Olej lisovaný za studena se používá jako součást léčebných postupů vedoucí k potlačování zánětů nebo harmonizaci hormonální regulace u žen. 

Světlicový olej v kuchyni

Saflorový olej má nízký bod přepálení, je proto doporučován výhradně pro studenou kuchyni. Má světlou, mírně nažloutlou až žlutou barvu.
Používá se:
- k ochucení salátů,
- k přípravě dresinků,
- jako součást zálivek,
- k ochucení těstovin,
- při výrobě pomazánek,
- při přípravě majonéz,
- k výrobě omáček,
- k přípravě moučníků,
- k ochucení kaší.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.