Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Olej mandlový

Kategorie: Tuky a oleje / Rostlinné

Olej mandlový

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

855 kcal

Energie kJ

3578 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

95 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (95 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (100 %) Vláknina (0 %)

Mandlový olej je získáván lisováním plodů Mandloně obecné (Prunus dulcis). Jedná se o peckovici pocházející z Afriky a Asie, odkud byla rozšířena do teplých oblastí celého světa. Největším producentem jsou USA.

Mandlový olej a zdraví

Mandlový olej je jedním z nejbohatších zdrojů omega-9 tuků, zastupuje i významné množství vitamínu E. Díky tomu má konzumace tohoto oleje významný vliv na funkci srdečně-cévního systému a nervovou soustavu. 

Mandlový olej v kuchyni

Mandlový olej se nejčastěji používá ve studené kuchyni:
- k ochucení salátů,
- k přípravě dresinků,
- jako součást zálivek,
- k ochucení těstovin,
- při výrobě pomazánek,
- při přípravě majonéz,
- k výrobě omáček,
- k přípravě moučníků,
- k ochucení kaší.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.