Kategorie: Tuky a oleje / Rostlinné
Energie kcal
855 kcal
Energie kJ
3578 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
95 g
Vláknina
0 g
Mandlový olej je získáván lisováním plodů Mandloně obecné (Prunus dulcis). Jedná se o peckovici pocházející z Afriky a Asie, odkud byla rozšířena do teplých oblastí celého světa. Největším producentem jsou USA.
Mandlový olej je jedním z nejbohatších zdrojů omega-9 tuků, zastupuje i významné množství vitamínu E. Díky tomu má konzumace tohoto oleje významný vliv na funkci srdečně-cévního systému a nervovou soustavu.
Mandlový olej se nejčastěji používá ve studené kuchyni:
- k ochucení salátů,
- k přípravě dresinků,
- jako součást zálivek,
- k ochucení těstovin,
- při výrobě pomazánek,
- při přípravě majonéz,
- k výrobě omáček,
- k přípravě moučníků,
- k ochucení kaší.