Kategorie: Tuky a oleje / Rostlinné
Energie kcal
860 kcal
Energie kJ
3595 kJ
Bílkoviny
1 g
Sacharidy
0 g
Tuky
95 g
Vláknina
0 g
Lněný olej je získáván lisováním semen lnu setého (Linum usitatissimum), který pochází původně z Indie a Středomoří. Potenciál této rostliny využívali už ve starověkém Egyptě.
Lněný olej je jedním z nejbohatších zdrojů omega-3 tuků (kyseliny alfa linolenové), které mají významný vliv na funkci srdečně-cévního systému a nervové soustavy.
Lněný olej má velmi nízký bod přepálení, je proto doporučován výhradně pro studenou kuchyni. Má světlou, mírně nažloutlou až žlutou barvu.
Používá se:
- k ochucení salátů,
- k přípravě dresinků,
- jako součást zálivek,
- k ochucení těstovin,
- při výrobě pomazánek,
- při přípravě majonéz,
- k výrobě omáček,
- k přípravě moučníků,
- k ochucení kaší.