Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Olej dýňový

Kategorie: Tuky a oleje / Rostlinné

Olej dýňový

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

891 kcal

Energie kJ

3728 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

99 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (99 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (100 %) Vláknina (0 %)

Dýňový olej je získáván lisováním semen tykve obecné (Cucurbita pepo). Semínka šedozelené barvy, která se musí vyloupnout z bílé slupky, mají nasládlou, oříškovou chuť. 

Dýňový olej a zdraví

Dýňový olej obsahuje vyvážené poměry mastných kyselin (nasycené, mono- a polynenasycené), které v tomto zastoupení mají významný vliv na funkci srdečně-cévního systému a nervové soustavy. Významný je i podíl zinku, který zvyšuje antioxidační kapacitu organismu, u mužské populace má navíc pozitivní vliv na funkci prostaty.

Dýňový olej v kuchyni

Dýňový olej se doporučuje především pro studenou kuchyni. Má světlou, mírně nažloutlou až žlutou barvu.
Používá se:
- k ochucení salátů,
- k přípravě dresinků,
- jako součást zálivek,
- k ochucení těstovin,
- při výrobě pomazánek,
- při přípravě majonéz,
- k výrobě omáček,
- k přípravě moučníků,
- k ochucení kaší.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.