Kategorie: Tuky a oleje / Rostlinné
Energie kcal
891 kcal
Energie kJ
3728 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
99 g
Vláknina
0 g
Dýňový olej je získáván lisováním semen tykve obecné (Cucurbita pepo). Semínka šedozelené barvy, která se musí vyloupnout z bílé slupky, mají nasládlou, oříškovou chuť.
Dýňový olej obsahuje vyvážené poměry mastných kyselin (nasycené, mono- a polynenasycené), které v tomto zastoupení mají významný vliv na funkci srdečně-cévního systému a nervové soustavy.
Významný je i podíl zinku, který zvyšuje antioxidační kapacitu organismu, u mužské populace má navíc pozitivní vliv na funkci prostaty.
Dýňový olej se doporučuje především pro studenou kuchyni. Má světlou, mírně nažloutlou až žlutou barvu.
Používá se:
- k ochucení salátů,
- k přípravě dresinků,
- jako součást zálivek,
- k ochucení těstovin,
- při výrobě pomazánek,
- při přípravě majonéz,
- k výrobě omáček,
- k přípravě moučníků,
- k ochucení kaší.