Kategorie: Tuky a oleje / Rostlinné
Energie kcal
891 kcal
Energie kJ
3728 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
99 g
Vláknina
0 g
Chia olej je získáván lisováním semen Šalvěje hispánské (Salvia hispanica). Plodina pochází z oblasti jihoamerického kontinentu, kde je známa již od dob Mayů a Aztéků.
Chia olej je jedním z nejbohatších zdrojů omega-3 tuků (kyseliny alfa linolenové), které mají významný vliv na funkci srdečně-cévního systému a nervové soustavy.
Chia olej má velmi nízký bod přepálení, je proto doporučován výhradně pro studenou kuchyni. Má světlou, mírně nažloutlou až žlutou barvu.
Používá se:
- k ochucení salátů,
- k přípravě dresinků,
- jako součást zálivek,
- k ochucení těstovin,
- při výrobě pomazánek,
- při přípravě majonéz,
- k výrobě omáček,
- k přípravě moučníků,
- k ochucení kaší.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.