Kategorie: Tuky a oleje / Rostlinné
Energie kcal
891 kcal
Energie kJ
3728 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
99 g
Vláknina
0 g
Avokádový olej je získáván lisováním plodu hruškovce přelahodného (Persea americana). Název tohoto ovoce je odvozen od aztéckého ahuacalt.
Avokádový olej obsahuje vysoký podíl mononenasycených mastných kyselin, jeho nutriční profil je velmi podobný olivému.
Nerafinovaný avokádový olej má poměrně nízký bod přepálení, je proto doporučován výhradně pro studenou kuchyni. Má světlou, mírně nažloutlou až žlutou barvu. Používá se:
- k ochucení salátů,
- k přípravě dresinků,
- jako součást zálivek,
- k ochucení těstovin,
- při výrobě pomazánek,
- při přípravě majonéz,
- k výrobě omáček,
- k přípravě moučníků,
- k ochucení kaší.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.