Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Nudle pohankové

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Těstoviny

Nudle pohankové

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

347 kcal

Energie kJ

1449 kJ

Bílkoviny

14 g

Sacharidy

59 g

Tuky

3 g

Vláknina

7 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (14 g) Sacharidy (59 g) Tuky (3 g) Vláknina (7 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (16.9 %) Sacharidy (71.2 %) Tuky (7.8 %) Vláknina (4 %)

Produkt vyrobený z pohankové (Fagopyrum) mouky a vody.

Pohankové nudle a zdraví

Těstoviny jsou bezlepkové, jsou proto vhodné pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Jsou tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Jsou dobrým zdrojem vlákniny, v tomto směru mají u zdravých jedinců pozitivní vliv na střevní trakt. Jsou velmi bohatým zdrojem draslíku (u některých diet se proto používají k odvodnění) a hořčíku - oba prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému. Pohanka je také významným zdrojem rutinu - tato látka má schopnost zvyšovat pevnost a pružnost krevních kapilár a cév. Používá se jako prevence před vznikem křečových žil nebo hemoroidů. Hodnota glykemického indexu je střední, v kombinaci s konzumací jejich vyššího množství se z důvodu glykemické nálože výrazně zvedá hladina krevního cukru. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.

Pohankové nudle v kuchyni

Těstoviny jsou vhodné:
- jako příloha, 
- pro zpestření polévek,
- jako součást salátů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.