Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Nové koření

Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření

Nové koření

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

504 kcal

Energie kJ

2109 kJ

Bílkoviny

26.7 g

Sacharidy

30 g

Tuky

26.7 g

Vláknina

13.3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (26.7 g) Sacharidy (30 g) Tuky (26.7 g) Vláknina (13.3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (22.1 %) Sacharidy (24.9 %) Tuky (47.7 %) Vláknina (5.3 %)

Nové koření jsou plody středoamerického stromu pimentovníku pravého, který je botanicky příbuzný s myrtou nebo hřebíčkovcem. Může dorůstat až 15 metrů. Plody se sbírají těsně před dozráním a následně se suší. Vůně i chuť připomíná směs hřebíčku, skořice, pepře i muškátového oříšku. V Evropě je toto koření známo až od 17. století a přišlo z Nového světa, proto i ten název. Teď se pěstuje nejvíce na Jamajce.

Nové koření a zdraví

Napomáhá k lepšímu trávení, lze použít jako rychlý lék na bolest zubů. Stačí krátce povařit pár kousků a vzniká nám účinná ústní voda.

Nové koření v kuchyni

Nejoblíbenější a nejpoužívanější je v oblasti Karibiku. Přímo na Jamajce je součástí pikantních kořenících past, kterí obsahují listy tohoto stromu. K tomu je zde známý nápoj zvaný pimentový doušek. V gastronomii se používá k nakládání vepřového, hovězího a rybího masa, do omáček, polévek, marinád, svařeného vína, likérů, pudinků, sladkého pečiva nebo cukroví

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.