Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření
Energie kcal
504 kcal
Energie kJ
2109 kJ
Bílkoviny
26.7 g
Sacharidy
30 g
Tuky
26.7 g
Vláknina
13.3 g
Nové koření jsou plody středoamerického stromu pimentovníku pravého, který je botanicky příbuzný s myrtou nebo hřebíčkovcem. Může dorůstat až 15 metrů. Plody se sbírají těsně před dozráním a následně se suší. Vůně i chuť připomíná směs hřebíčku, skořice, pepře i muškátového oříšku. V Evropě je toto koření známo až od 17. století a přišlo z Nového světa, proto i ten název. Teď se pěstuje nejvíce na Jamajce.
Napomáhá k lepšímu trávení, lze použít jako rychlý lék na bolest zubů. Stačí krátce povařit pár kousků a vzniká nám účinná ústní voda.
Nejoblíbenější a nejpoužívanější je v oblasti Karibiku. Přímo na Jamajce je součástí pikantních kořenících past, kterí obsahují listy tohoto stromu. K tomu je zde známý nápoj zvaný pimentový doušek.
V gastronomii se používá k nakládání vepřového, hovězího a rybího masa, do omáček, polévek, marinád, svařeného vína, likérů, pudinků, sladkého pečiva nebo cukroví.