Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Natto

Kategorie: Luštěniny / Fermentované

Natto

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

252 kcal

Energie kJ

1054 kJ

Bílkoviny

18 g

Sacharidy

14 g

Tuky

10 g

Vláknina

14 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (18 g) Sacharidy (14 g) Tuky (10 g) Vláknina (14 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (29.9 %) Sacharidy (23.2 %) Tuky (35.7 %) Vláknina (11.1 %)

Natto, označované také jako sójový fermentovaný sýr, je pojmenování pro fermentované sójové boby (Glycine max) pomocí bakterií Bacillus subtilis. Jedná se o tradiční asijskou pochutinu, která je typická svojí konzistencí i vcelku intenzívním zápachem.

Natto a zdraví

Natto je bohatým zdrojem draslíku a vápníku - oba prvky mají zásadní význam pro činnost srdce. Natto je nejbohatší potravinou na vitamín K2 - tento má například přímý vliv na metabolismus vápníku. Natto má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Natto v kuchyni

Asiaté používají natto k dochucení jídel na talíři, nejčastěji v kombinaci s rýží.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.