Kategorie: Luštěniny / Fermentované
Energie kcal
252 kcal
Energie kJ
1054 kJ
Bílkoviny
18 g
Sacharidy
14 g
Tuky
10 g
Vláknina
14 g
Natto, označované také jako sójový fermentovaný sýr, je pojmenování pro fermentované sójové boby (Glycine max) pomocí bakterií Bacillus subtilis. Jedná se o tradiční asijskou pochutinu, která je typická svojí konzistencí i vcelku intenzívním zápachem.
Natto je bohatým zdrojem draslíku a vápníku - oba prvky mají zásadní význam pro činnost srdce. Natto je nejbohatší potravinou na vitamín K2 - tento má například přímý vliv na metabolismus vápníku. Natto má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Asiaté používají natto k dochucení jídel na talíři, nejčastěji v kombinaci s rýží.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.