Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Mrkev sušená

Kategorie: Zelenina / Sušená

Mrkev sušená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

186 kcal

Energie kJ

776 kJ

Bílkoviny

5 g

Sacharidy

30 g

Tuky

1 g

Vláknina

15 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (5 g) Sacharidy (30 g) Tuky (1 g) Vláknina (15 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (11.3 %) Sacharidy (67.7 %) Tuky (4.9 %) Vláknina (16.2 %)

V mírném zeměpisném pásmu hojně pěstovaná kořenová zelenina (Daucus carota) je pro svůj obsah beta-karotenu známá jako „lék na oči“. Pochází ze středního Východu (Afghánistán), kolem 12. století se objevila v Evropě. Současné oranžové formy mrkve byly vyšlechtěny v 17. století v Holandsku. Pěstují se dvě odrůdy mrkve – raná karotka s tupým koncem a sladší chutí, a mrkev, která je pozdnější, špičatá a snáší dlouhé skladování. 

Mrkev sušená a zdraví

Mrkev je bohatým zdrojem karotenů s  významnými antioxidačními účinky, především beta-karotenu. Tato látka je dávána do souvislosti s prevencí šerosleposti, mj. má v určitém rozsahu i vliv na ochranu pokožky před negativním vlivem UV záření. Podobně jako většina ostatních druhů zeleniny je i mrkev významným zdrojem draslíku, který hraje klíčovou roli pro správné fungování srdečně-cévního systému.

Mrkev sušená v kuchyni

V řadě evropských kuchyní je považována za základní kořenovou zeleninu. Má všestranné využití, zpracovat lze i čerstvou nať, která dodá příjemně kořenitou chuť zeleninovým masovým vývarům. Mrkev je jednou z mála zelenin, kterou je vhodnější konzumovat spíše vařenou než syrovou – z tepelně upravené mrkve tělo dokáže získat více beta-karotenu. Běžně se používá:
- do salátů
- do polévek,
- jako součást příloh,
- do pomazánek.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.