Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Mrkev kandovaná

Kategorie: Zelenina / Kandovaná

Mrkev kandovaná

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

323 kcal

Energie kJ

1351 kJ

Bílkoviny

1 g

Sacharidy

75 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1.6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1 g) Sacharidy (75 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1.6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (1.3 %) Sacharidy (97.2 %) Tuky (0.6 %) Vláknina (1 %)

V mírném zeměpisném pásmu hojně pěstovaná kořenová zelenina (Daucus carota) je pro svůj obsah beta-karotenu známá jako „lék na oči“. Pochází ze středního Východu (Afghánistán), kolem 12. století se objevila v Evropě. Současné oranžové formy mrkve byly vyšlechtěny v 17. století v Holandsku. Pěstují se dvě odrůdy mrkve – raná karotka s tupým koncem a sladší chutí, a mrkev, která je pozdnější, špičatá a snáší dlouhé skladování. Kandování je konzervační úprava, při které se zelenina vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v potravině se pak pohybuje kolem 70 %.

Kandovaná mrkev a zdraví

Kandované potraviny mají ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách.
Z důvodu vysokého obsahu cukrů roste i celková hodnota obsahu energie. Kandování navíc výrazně snižuje nutriční hodnotu. Konzumace takových potravin by tedy neměla být součástí zdravého stravování.

Kandovaná mrkev v kuchyni

Kandovaná zelenina se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné je konzumovat i samostatně.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.