Kategorie: Obiloviny lepkové / Mouka
Energie kcal
359 kcal
Energie kJ
1502 kJ
Bílkoviny
9 g
Sacharidy
70 g
Tuky
1.4 g
Vláknina
8 g
Žitná mouka hladká se vyrábí rozemletím žitného zrna (Secale) na velmi jemnou zrnitost.
Mouka je zdrojem lepku, není tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Disponuje vyšší hodnotou glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Žitná mouka se používá pro výrobu:
- těstovin,
- pečiva,
- moučníků,
- perníkových produktů,
- kaší,
- je možné ji použít jako zahušťovadlo do polévek, omáček, masových a zeleninových směsí.
Pečivo z žitné mouky je hutnější, proto se často kombinuje s moukou pšeničnou. Výrobky z žitné mouky jsou tmavší, dávají pečivu tzv. mazlavou chuť. Výhodou žitného pečiva (především kváskového) je jeho trvanlivost - vydrží déle vláčné a čerstvé.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.