Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Mouka žitná hladká

Kategorie: Obiloviny lepkové / Mouka

Mouka žitná hladká

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

359 kcal

Energie kJ

1502 kJ

Bílkoviny

9 g

Sacharidy

70 g

Tuky

1.4 g

Vláknina

8 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (9 g) Sacharidy (70 g) Tuky (1.4 g) Vláknina (8 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (10.5 %) Sacharidy (81.5 %) Tuky (3.5 %) Vláknina (4.5 %)

Žitná mouka hladká se vyrábí rozemletím žitného zrna  (Secale) na velmi jemnou zrnitost.

Žitná mouka hladká a zdraví

Mouka je zdrojem lepku, není tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Disponuje vyšší hodnotou glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.

Žitná mouka hladká v kuchyni

Žitná mouka se používá pro výrobu:
těstovin
pečiva,
moučníků
- perníkových produktů,
kaší,
- je možné ji použít jako zahušťovadlo do polévek, omáček, masových a zeleninových směsí.
Pečivo z žitné mouky je hutnější, proto se často kombinuje s moukou pšeničnou. Výrobky z žitné mouky jsou tmavší, dávají pečivu tzv. mazlavou chuť. Výhodou žitného pečiva (především kváskového) je jeho trvanlivost - vydrží déle vláčné a čerstvé. 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.