Kategorie: Obiloviny lepkové / Mouka
Energie kcal
348 kcal
Energie kJ
1455 kJ
Bílkoviny
8.4 g
Sacharidy
66 g
Tuky
1.4 g
Vláknina
12 g
Žitná mouka hladká se vyrábí rozemletím žitného zrna (Secale) na velmi jemnou zrnitost.
Mouka je zdrojem lepku, není tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Na rozdíl od mouky pšeničné obsahuje vyšší podíl vlákniny.
Disponuje vyšší hodnotou glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Žitná mouka se používá pro výrobu:
- těstovin,
- pečiva,
- moučníků,
- perníkových produktů,
- kaší,
- je možné ji použít jako zahušťovadlo do polévek, omáček, masových a zeleninových směsí.
Pečivo z žitné mouky je hutnější, proto se často kombinuje s moukou pšeničnou. Výrobky z žitné mouky jsou tmavší, dávají pečivu tzv. mazlavou chuť. Výhodou žitného pečiva (především kváskového) je jeho trvanlivost - vydrží déle vláčné a čerstvé.