Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Mouka teffová

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Mouka

Mouka teffová

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

361 kcal

Energie kJ

1507 kJ

Bílkoviny

13 g

Sacharidy

65 g

Tuky

2 g

Vláknina

8 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (13 g) Sacharidy (65 g) Tuky (2 g) Vláknina (8 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (15.1 %) Sacharidy (75.5 %) Tuky (5 %) Vláknina (4.4 %)

Teffová mouka se vyrábí rozemletím zrn rostliny Milička habešská (Eragrostis tef). Jedná se o obilovinu původně pocházející z Etiopie. Je známo téměř 300 různých variant, které produkují zrna s odlišnou barvou i chutí. 

Teffová mouka a zdraví

Teffová  mouka je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Je bohatým zdrojem draslíku, vápníku a hořčíku. Minerály mají zásadní vliv na nervosvalovou koordinaci, v poměru zastoupeném v teffu se nejvíce hodí pro sportovce jako součást předzátěžové stravy. Má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Teffová mouka v kuchyni

Teffová  mouka se používá pro výrobu:
těstovin,
moučníků,
kaší,
- pečiva,
- je možné ji použít jako zahušťovadlo do polévek a omáček.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.