Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Mouka
Energie kcal
361 kcal
Energie kJ
1507 kJ
Bílkoviny
13 g
Sacharidy
65 g
Tuky
2 g
Vláknina
8 g
Teffová mouka se vyrábí rozemletím zrn rostliny Milička habešská (Eragrostis tef). Jedná se o obilovinu původně pocházející z Etiopie. Je známo téměř 300 různých variant, které produkují zrna s odlišnou barvou i chutí.
Teffová mouka je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Je bohatým zdrojem draslíku, vápníku a hořčíku. Minerály mají zásadní vliv na nervosvalovou koordinaci, v poměru zastoupeném v teffu se nejvíce hodí pro sportovce jako součást předzátěžové stravy. Má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Teffová mouka se používá pro výrobu:
- těstovin,
- moučníků,
- kaší,
- pečiva,
- je možné ji použít jako zahušťovadlo do polévek a omáček.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.