Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Mouka špaldová hrubá

Kategorie: Obiloviny lepkové / Mouka

Mouka špaldová hrubá

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

421 kcal

Energie kJ

1759 kJ

Bílkoviny

17 g

Sacharidy

73 g

Tuky

2 g

Vláknina

13 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (17 g) Sacharidy (73 g) Tuky (2 g) Vláknina (13 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (16.9 %) Sacharidy (72.6 %) Tuky (4.3 %) Vláknina (6.2 %)

Špaldová mouka je zdravější alternativou klasické pšeničné mouky, vyrábí se mletím celých zrn pšenice špaldy (Triticum spelta).

Špaldová mouka hrubá a zdraví

Špaldová mouka je zdrojem lepku, není proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Obsah lepku ve špaldě je ale nižší, než v jiných (šlechtěných) druzích pšenice.
Disponuje vysokou hodnotou glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.

Špaldová mouka hrubá v kuchyni

Má typickou lehce oříškovou chuť.
Špaldová mouka se používá pro výrobu:
těstovin
pečiva,
moučníků
kaší,
- je možné ji použít jako zahušťovadlo do polévek, omáček, masových a zeleninových směsí.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.