Kategorie: Obiloviny lepkové / Mouka
Energie kcal
421 kcal
Energie kJ
1759 kJ
Bílkoviny
17 g
Sacharidy
73 g
Tuky
2 g
Vláknina
13 g
Špaldová mouka je zdravější alternativou klasické pšeničné mouky, vyrábí se mletím celých zrn pšenice špaldy (Triticum spelta).
Špaldová mouka je zdrojem lepku, není proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Obsah lepku ve špaldě je ale nižší, než v jiných (šlechtěných) druzích pšenice.
Disponuje vysokou hodnotou glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Má typickou lehce oříškovou chuť.
Špaldová mouka se používá pro výrobu:
- těstovin,
- pečiva,
- moučníků,
- kaší,
- je možné ji použít jako zahušťovadlo do polévek, omáček, masových a zeleninových směsí.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.