Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Mouka špaldová celozrnná hladká

Kategorie: Obiloviny lepkové / Mouka

Mouka špaldová celozrnná hladká

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

409 kcal

Energie kJ

1708 kJ

Bílkoviny

9 g

Sacharidy

75 g

Tuky

3 g

Vláknina

15 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (9 g) Sacharidy (75 g) Tuky (3 g) Vláknina (15 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (9.2 %) Sacharidy (76.8 %) Tuky (6.6 %) Vláknina (7.4 %)

Celozrnná špaldová mouka je zdravější alternativou klasické pšeničné mouky, vyrábí se mletím celých zrn pšenice špaldy (Triticum spelta).

Špaldová mouka celozrnná a zdraví

Špaldová mouka je zdrojem lepku, není proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Obsah lepku ve špaldě je ale nižší, než v jiných (šlechtěných) druzích pšenice.
Obsahuje vyšší podíl minerálních látek a vlákniny, než mouka pšeničná.
Disponuje vysokou hodnotou glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.

Špaldová mouka celozrnná v kuchyni

Má typickou lehce oříškovou chuť.
Špaldová mouka se používá pro výrobu:
těstovin
pečiva,
moučníků
kaší,
- je možné ji použít jako zahušťovadlo do polévek, omáček, masových a zeleninových směsí.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.