Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Mouka pšeničná hrubá

Kategorie: Obiloviny lepkové / Mouka

Mouka pšeničná hrubá

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

362 kcal

Energie kJ

1515 kJ

Bílkoviny

10 g

Sacharidy

73 g

Tuky

1 g

Vláknina

3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (10 g) Sacharidy (73 g) Tuky (1 g) Vláknina (3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (11.5 %) Sacharidy (84.3 %) Tuky (2.5 %) Vláknina (1.7 %)

Pšeničná mouka je zpracovaný výrobek získaný ze zrna pšenice (Triticum). 

Pšeničná mouka hrubá a zdraví

Pšeničná mouka je zdrojem lepku, není proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Pšeničná mouka hrubá je zbavena převážné většiny vlákniny. Je tedy poměrně dobře stravitelná, má ale vyšší hodnoty glykemického indexu, než její celozrnná forma. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.
Je citlivá na skladování, bývá rizikovým zdrojem plísní.

Pšeničná mouka hrubá v kuchyni

Pšeničná mouka se používá pro výrobu:
těstovin
pečiva,
moučníků
kaší,
- je možné ji použít jako zahušťovadlo do polévek, omáček, masových a zeleninových směsí.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.