Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Mouka pšeničná hladká

Kategorie: Obiloviny lepkové / Mouka

Mouka pšeničná hladká

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

378 kcal

Energie kJ

1579 kJ

Bílkoviny

11.5 g

Sacharidy

73 g

Tuky

2 g

Vláknina

3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (11.5 g) Sacharidy (73 g) Tuky (2 g) Vláknina (3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (12.7 %) Sacharidy (80.9 %) Tuky (4.8 %) Vláknina (1.6 %)

Pšeničná mouka je zpracovaný výrobek získaný ze zrna pšenice (Triticum). Jedná se o nejjemnější druh pšeničné mouky, vyrábí se rozmělněním zrna na velmi malou zrnitost.

Pšeničná mouka hladká a zdraví

Pšeničná mouka je zdrojem lepku, není proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování.
Pšeničná mouka hladká je zbavena převážné většiny vlákniny. Je tedy poměrně dobře stravitelná, má ale vyšší hodnoty glykemického indexu, než její celozrnná forma. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.
Je citlivá na skladování, bývá rizikovým zdrojem plísní.

Pšeničná mouka hladká v kuchyni

Pšeničná mouka se používá pro výrobu:
těstovin
pečiva,
moučníků
kaší,
- je možné ji použít jako zahušťovadlo do polévek, omáček, masových a zeleninových směsí.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.