Kategorie: Obiloviny lepkové / Mouka
Energie kcal
378 kcal
Energie kJ
1579 kJ
Bílkoviny
11.5 g
Sacharidy
73 g
Tuky
2 g
Vláknina
3 g
Pšeničná mouka je zpracovaný výrobek získaný ze zrna pšenice (Triticum). Jedná se o nejjemnější druh pšeničné mouky, vyrábí se rozmělněním zrna na velmi malou zrnitost.
Pšeničná mouka je zdrojem lepku, není proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování.
Pšeničná mouka hladká je zbavena převážné většiny vlákniny. Je tedy poměrně dobře stravitelná, má ale vyšší hodnoty glykemického indexu, než její celozrnná forma. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Je citlivá na skladování, bývá rizikovým zdrojem plísní.
Pšeničná mouka se používá pro výrobu:
- těstovin,
- pečiva,
- moučníků,
- kaší,
- je možné ji použít jako zahušťovadlo do polévek, omáček, masových a zeleninových směsí.