Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Mouka pšeničná celozrnná hrubá

Kategorie: Obiloviny lepkové / Mouka

Mouka pšeničná celozrnná hrubá

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

358 kcal

Energie kJ

1498 kJ

Bílkoviny

10.9 g

Sacharidy

70 g

Tuky

1.3 g

Vláknina

4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (10.9 g) Sacharidy (70 g) Tuky (1.3 g) Vláknina (4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (12.7 %) Sacharidy (81.8 %) Tuky (3.3 %) Vláknina (2.2 %)

Pšeničná mouka celozrnná hrubá se vyrábí rozemletím pšeničného zrna (Triticum) na nejhrubší zrnitost. Celozrnná pšeničná mouka se od běžné mouky liší obsahem otrub i klíčků, je tedy nutričně vydatnější.

Pšeničná mouka celozrnná a zdraví

Pšeničná mouka je zdrojem lepku, není proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Obsahuje vyšší podíl minerálních látek a vlákniny, než mouka obyčejná (ne celozrnná).
Disponuje vysokou hodnotou glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.

Pšeničná mouka celozrnná v kuchyni

Pšeničná mouka se používá pro výrobu:
těstovin
pečiva,
moučníků
kaší,
- je možné ji použít jako zahušťovadlo do polévek, omáček, masových a zeleninových směsí.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.