Kategorie: Obiloviny lepkové / Mouka
Energie kcal
358 kcal
Energie kJ
1498 kJ
Bílkoviny
10.9 g
Sacharidy
70 g
Tuky
1.3 g
Vláknina
4 g
Pšeničná mouka celozrnná hrubá se vyrábí rozemletím pšeničného zrna (Triticum) na nejhrubší zrnitost. Celozrnná pšeničná mouka se od běžné mouky liší obsahem otrub i klíčků, je tedy nutričně vydatnější.
Pšeničná mouka je zdrojem lepku, není proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Obsahuje vyšší podíl minerálních látek a vlákniny, než mouka obyčejná (ne celozrnná).
Disponuje vysokou hodnotou glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Pšeničná mouka se používá pro výrobu:
- těstovin,
- pečiva,
- moučníků,
- kaší,
- je možné ji použít jako zahušťovadlo do polévek, omáček, masových a zeleninových směsí.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.