Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Mouka pšeničná celozrnná hladká

Kategorie: Obiloviny lepkové / Mouka

Mouka pšeničná celozrnná hladká

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

363 kcal

Energie kJ

1516 kJ

Bílkoviny

11 g

Sacharidy

68 g

Tuky

2 g

Vláknina

7 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (11 g) Sacharidy (68 g) Tuky (2 g) Vláknina (7 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (12.7 %) Sacharidy (78.5 %) Tuky (5 %) Vláknina (3.9 %)

Pšeničná mouka celozrnná hladká se vyrábí rozemletím pšeničného zrna (Triticum) na velmi jemnou zrnitost. Celozrnná pšeničná mouka se od běžné mouky liší obsahem otrub i klíčků, je tedy nutričně vydatnější.

Pšeničná mouka celozrnná a zdraví

Pšeničná mouka je zdrojem lepku, není proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Obsahuje vyšší podíl minerálních látek a vlákniny, než mouka obyčejná (ne celozrnná).
Disponuje vysokou hodnotou glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.

Pšeničná mouka celozrnná v kuchyni

Pšeničná mouka se používá pro výrobu:
těstovin
- pečiva,
moučníků
kaší,
- je možné ji použít jako zahušťovadlo do polévek, omáček, masových a zeleninových směsí.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.