Kategorie: Obiloviny lepkové / Mouka
Energie kcal
363 kcal
Energie kJ
1516 kJ
Bílkoviny
11 g
Sacharidy
68 g
Tuky
2 g
Vláknina
7 g
Pšeničná mouka celozrnná hladká se vyrábí rozemletím pšeničného zrna (Triticum) na velmi jemnou zrnitost. Celozrnná pšeničná mouka se od běžné mouky liší obsahem otrub i klíčků, je tedy nutričně vydatnější.
Pšeničná mouka je zdrojem lepku, není proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování.
Obsahuje vyšší podíl minerálních látek a vlákniny, než mouka obyčejná (ne celozrnná).
Disponuje vysokou hodnotou glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Pšeničná mouka se používá pro výrobu:
- těstovin,
- pečiva,
- moučníků,
- kaší,
- je možné ji použít jako zahušťovadlo do polévek, omáček, masových a zeleninových směsí.