Kategorie: Obiloviny lepkové / Mouka
Energie kcal
405 kcal
Energie kJ
1692 kJ
Bílkoviny
15 g
Sacharidy
59 g
Tuky
9 g
Vláknina
7 g
Ovesná mouka hrubá se vyrábí rozemletím ovesného zrna (Avena). Ovesná mouka se od celozrnné mouky liší nižším obsahem otrub i klíčků, je tedy nutričně chudší.
Ovesná mouka je zdrojem lepku, není proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Disponuje vysokou hodnotou glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Ovesná mouka se používá pro výrobu:
- těstovin,
- pečiva,
- moučníků,
- kaší,
- je možné ji použít jako zahušťovadlo do polévek, omáček, masových a zeleninových směsí.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.