Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Mouka ovesná celozrrnná hladká

Kategorie: Obiloviny lepkové / Mouka

Mouka ovesná celozrrnná hladká

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

403 kcal

Energie kJ

1683 kJ

Bílkoviny

18 g

Sacharidy

55 g

Tuky

9 g

Vláknina

8 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (18 g) Sacharidy (55 g) Tuky (9 g) Vláknina (8 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (18.7 %) Sacharidy (57.2 %) Tuky (20.1 %) Vláknina (4 %)

Ovesná mouka celozrnná hladká se vyrábí rozemletím ovesného zrna (Avena) na velmi jemnou zrnitost. Celozrnná ovesná mouka se od běžné mouky liší obsahem otrub i klíčků, je tedy nutričně vydatnější.

Ovesná mouka celozrnná a zdraví

Ovesná mouka je zdrojem lepku, není proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Obsahuje vyšší podíl minerálních látek a vlákniny, než mouka obyčejná (ne celozrnná).
Disponuje vysokou hodnotou glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.

Ovesná mouka celozrnná v kuchyni

Ovesná mouka se používá pro výrobu:
těstovin
pečiva,
moučníků
kaší,
- je možné ji použít jako zahušťovadlo do polévek, omáček, masových a zeleninových směsí.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.