Kategorie: Ořechy a semena / Mouky
Energie kcal
323 kcal
Energie kJ
1349 kJ
Bílkoviny
32 g
Sacharidy
10.4 g
Tuky
11 g
Vláknina
23 g
Maková mouka se vyrábí rozemletím zralých semínek Máku setého (Papaver somniferum).
Maková mouka je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Je významným zdrojem bílkovin, ovlivňuje tak v nemalém rozsahu nutriční složení pokrmů. Patří mezi nejbohatší zdroje vápníku – jeho využitelnost je ale snižována obsahem alkaloidů, které mají současně analgetické účinky, mimo jiné ovlivňují i nervovou soustavu a kvalitu vnímání. Významný je i obsah draslíku, který rozhoduje o správném fungování srdečně-cévní soustavy. Mouka má nízkou hodnotu glykemického indexu, což je důležitá informace především pro lidi:
- postižené diabetem,
- s inzulínovu rezistencí,
- v redukčních dietách.
Maková mouka se používá pro výrobu:
- moučníků,
- dezertů,
- kaší,
- cereálií,
- pečiva,
- smoothie.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.