Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Mouka maková

Kategorie: Ořechy a semena / Mouky

Mouka maková

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

323 kcal

Energie kJ

1349 kJ

Bílkoviny

32 g

Sacharidy

10.4 g

Tuky

11 g

Vláknina

23 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (32 g) Sacharidy (10.4 g) Tuky (11 g) Vláknina (23 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (41.5 %) Sacharidy (13.5 %) Tuky (30.7 %) Vláknina (14.3 %)

Maková mouka se vyrábí rozemletím zralých semínek Máku setého (Papaver somniferum)

Maková mouka a zdraví

Maková mouka je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Je významným zdrojem bílkovin, ovlivňuje tak v nemalém rozsahu nutriční složení pokrmů. Patří mezi nejbohatší zdroje vápníku – jeho využitelnost je ale snižována obsahem alkaloidů, které mají současně analgetické účinky, mimo jiné ovlivňují i nervovou soustavu a kvalitu vnímání. Významný je i obsah draslíku, který rozhoduje o správném fungování srdečně-cévní soustavy. Mouka má nízkou hodnotu glykemického indexu, což je důležitá informace především pro lidi:
- postižené diabetem, 
- s inzulínovu rezistencí
- v redukčních dietách.

Maková mouka v kuchyni

Maková mouka se používá pro výrobu:
moučníků,
dezertů
kaší,
cereálií,
pečiva,
smoothie.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.