Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Mouka kaštanová

Kategorie: Ořechy a semena / Mouky

Mouka kaštanová

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

204 kcal

Energie kJ

852 kJ

Bílkoviny

3 g

Sacharidy

40 g

Tuky

1.3 g

Vláknina

6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (3 g) Sacharidy (40 g) Tuky (1.3 g) Vláknina (6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (6.2 %) Sacharidy (82.2 %) Tuky (5.8 %) Vláknina (5.9 %)

Kaštanová mouka se vyrábí mletím sušených a slupky zbavených plodů kaštanovníku setého (Castanea sativa), jejími největšími producenty jsou Španělsko, Itálie a Francie. Strom pochází z oblasti Středozemního moře a Malé Asie, kde se dožívá až 1000 let. 

Kaštanová mouka a zdraví

Kaštanová mouka je přirozeně bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkové stravování. Má nízkou hodnotu glykemického indexu, je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Kaštanová mouka v kuchyni

Kaštanová mouka má příjemnou ořechovou chuť a nasládlou vůni, což je hlavní důvod, proč se v kuchyni používá (nutričně je poměrně chudá). Hodí se na přípravu:
- bezlepkových koláčů,
- moučníků,
- dezertů
,
- domácích těstovin,
lívanců,
pečiva.
Ve všech těchto případech je vhodné doplnit ji moukou sójovou či amarantovou – kaštanová mouka obsahuje málo bílkovin, těsto nedrží pohromadě. Obvykle se doporučuje do směsi přidat čtvrtinu kaštanové mouky, větší množství může způsobit ne úplně příjemnou zemitou příchuť. Ve Francii z kaštanové mouky s oblibou připravují pyré a polévky, američané kaštanovou mouku používají na nádivku do krocana na Den díkůvzdání.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.