Kategorie: Ořechy a semena / Mouky
Energie kcal
204 kcal
Energie kJ
852 kJ
Bílkoviny
3 g
Sacharidy
40 g
Tuky
1.3 g
Vláknina
6 g
Kaštanová mouka se vyrábí mletím sušených a slupky zbavených plodů kaštanovníku setého (Castanea sativa), jejími největšími producenty jsou Španělsko, Itálie a Francie. Strom pochází z oblasti Středozemního moře a Malé Asie, kde se dožívá až 1000 let.
Kaštanová mouka je přirozeně bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkové stravování. Má nízkou hodnotu glykemického indexu, je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Kaštanová mouka má příjemnou ořechovou chuť a nasládlou vůni, což je hlavní důvod, proč se v kuchyni používá (nutričně je poměrně chudá). Hodí se na přípravu:
- bezlepkových koláčů,
- moučníků,
- dezertů,
- domácích těstovin,
- lívanců,
- pečiva.
Ve všech těchto případech je vhodné doplnit ji moukou sójovou či amarantovou – kaštanová mouka obsahuje málo bílkovin, těsto nedrží pohromadě. Obvykle se doporučuje do směsi přidat čtvrtinu kaštanové mouky, větší množství může způsobit ne úplně příjemnou zemitou příchuť. Ve Francii z kaštanové mouky s oblibou připravují pyré a polévky, američané kaštanovou mouku používají na nádivku do krocana na Den díkůvzdání.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.