Kategorie: Obiloviny lepkové / Mouka
Energie kcal
404 kcal
Energie kJ
1690 kJ
Bílkoviny
17 g
Sacharidy
71 g
Tuky
2 g
Vláknina
9 g
Kamutová mouka celozrnná hrubá se vyrábí rozemletím zrna kamutu (Triticum turgidum turanicum), nazývanou také "pšenicí Khorasan". Název kamut je obchodním označením chráněným touto registrovanou značkou. Toto označení vždy garantuje bio původ kamutu, plodina tak není dotčena žádnou genetickou modifikací ani hybridizací. V současné době se stává stále populárnějším druhem pšenice pěstovaným nejvíce v USA a Kanadě. Celozrnná mouka se od běžné mouky liší vyšším obsahem otrub i klíčků, je tedy nutričně vydatnější.
Kamutová mouka je zdrojem lepku, není proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Obsahuje vyšší podíl minerálních látek a vlákniny, než mouka obyčejná (ne celozrnná).
Disponuje vysokou hodnotou glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Kamutová mouka se používá pro výrobu:
- těstovin,
- pečiva,
- moučníků,
- kaší,
- je možné ji použít jako zahušťovadlo do polévek, omáček, masových a zeleninových směsí.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.