Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Mouka kamutová celozrnná hladká

Kategorie: Obiloviny lepkové / Mouka

Mouka kamutová celozrnná hladká

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

383 kcal

Energie kJ

1603 kJ

Bílkoviny

17 g

Sacharidy

66 g

Tuky

2 g

Vláknina

9 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (17 g) Sacharidy (66 g) Tuky (2 g) Vláknina (9 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (18.6 %) Sacharidy (72 %) Tuky (4.7 %) Vláknina (4.7 %)

Kamutová mouka celozrnná hladká se vyrábí rozemletím zrna kamutu (Triticum turgidum turanicum), nazývanou také "pšenicí Khorasan", na velmi jemnou zrnitost. Název kamut je obchodním označením chráněným touto registrovanou značkou. Toto označení vždy garantuje bio původ kamutu, plodina tak není dotčena žádnou genetickou modifikací ani hybridizací. V současné době se stává stále populárnějším druhem pšenice pěstovaným nejvíce v USA a Kanadě. Celozrnná mouka se od běžné mouky liší vyšším obsahem otrub i klíčků, je tedy nutričně vydatnější.

Kamutová mouka celozrnná hladká a zdraví

Kamutová mouka je zdrojem lepku, není proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Obsahuje vyšší podíl minerálních látek a vlákniny, než mouka obyčejná (ne celozrnná).
Disponuje vysokou hodnotou glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.

Kamutová mouka celozrnná hladká v kuchyni

Kamutová mouka se používá pro výrobu:
těstovin
pečiva,
moučníků
kaší,
- je možné ji použít jako zahušťovadlo do polévek, omáček, masových a zeleninových směsí.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.