Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Mouka ječná celozrnná hrubá

Kategorie: Obiloviny lepkové / Mouka

Mouka ječná celozrnná hrubá

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

361 kcal

Energie kJ

1507 kJ

Bílkoviny

9 g

Sacharidy

69 g

Tuky

2 g

Vláknina

8 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (9 g) Sacharidy (69 g) Tuky (2 g) Vláknina (8 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (10.4 %) Sacharidy (80.1 %) Tuky (5 %) Vláknina (4.4 %)

Ječná mouka celozrnná hrubá se vyrábí rozemletím zrna ječmene (Hordeum vulgare). Ječmen je druhou nejstarší pěstovanou a čtvrtou nejrozšířenější plodinou na světě. Celozrnná mouka se od běžné mouky liší vyšším obsahem otrub i klíčků, je tedy nutričně vydatnější.

Ječná mouka celozrnná hrubá a zdraví

Ječná mouka je zdrojem lepku, není proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Obsahuje vyšší podíl minerálních látek a vlákniny, než mouka obyčejná (ne celozrnná).
Disponuje vysokou hodnotou glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.

Ječná mouka celozrnná hrubá v kuchyni

Ječná mouka se používá pro výrobu:
těstovin
pečiva,
moučníků
kaší,
- je možné ji použít jako zahušťovadlo do polévek, omáček, masových a zeleninových směsí.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.