Kategorie: Ořechy a semena / Mouky
Energie kcal
372 kcal
Energie kJ
1554 kJ
Bílkoviny
34 g
Sacharidy
6 g
Tuky
16 g
Vláknina
30 g
Hořčičná mouka se vyrábí rozemletím semínek hořčice seté (Sinapis alba).
Hořčičná mouka je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Je významným zdrojem bílkovin, ovlivňuje tak v nemalém rozsahu nutriční složení pokrmů. Významný je obsah sodíku, který má vliv na funkci srdečně-cévního systému a metabolismus vody v těle. Semena mají nízkou hodnotu glykemického indexu, což je důležitá informace především pro lidi:
- postižené diabetem,
- s inzulínovu rezistencí,
- v redukčních dietách.
Jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, z těchto důvodů je vhodné je před konzumací tepelně upravovat, případně jejich příjem omezit na přiměřené množství.
Hořčičná mouka se používá pro výrobu:
- moučníků,
- dezertů,
- kaší,
- cereálií,
- pečiva,
- smoothie,
- je možné ji použít jako zahušťovadlo do polévek a omáček.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.