Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Mouka
Energie kcal
372 kcal
Energie kJ
1555 kJ
Bílkoviny
14.6 g
Sacharidy
56.6 g
Tuky
6 g
Vláknina
10 g
Amarantová mouka se vyrábí rozemletím zrn amarantu (Amaranthus caudatus).
Amarantová mouka je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu.
Je bohatým zdrojem bílkovin, mezi obilovinami je navíc nejbohatším zdrojem esenciální aminokyseliny lysinu, díky čemuž výrazně roste biologická hodnota bílkovin z tohoto zdroje.
Dále je významná vyšším podílem hořčíku a vápníku ve srovnání s ostatními druhy obilovin. Oba minerály mají zásadní vliv na nervosvalovou koordinaci, v poměru zastoupeném v amarantu se nejvíce hodí pro sportovce jako součást pozátěžové stravy.
Disponuje vysokou hodnotou glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Amarantová mouka se používá pro výrobu:
- těstovin,
- moučníků,
- kaší,
- pečiva,
- je možné ji použít jako zahušťovadlo do polévek a omáček.