Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Mouka amarantová

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Mouka

Mouka amarantová

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

372 kcal

Energie kJ

1555 kJ

Bílkoviny

14.6 g

Sacharidy

56.6 g

Tuky

6 g

Vláknina

10 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (14.6 g) Sacharidy (56.6 g) Tuky (6 g) Vláknina (10 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (16.4 %) Sacharidy (63.7 %) Tuky (14.5 %) Vláknina (5.4 %)

Amarantová mouka se vyrábí rozemletím zrn amarantu (Amaranthus caudatus). 

Amarantová mouka a zdraví

Amarantová mouka je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Je bohatým zdrojem bílkovin, mezi obilovinami je navíc nejbohatším zdrojem esenciální aminokyseliny lysinu, díky čemuž výrazně roste biologická hodnota bílkovin z tohoto zdroje. 
Dále je významná vyšším podílem hořčíku a vápníku ve srovnání s ostatními druhy obilovin. Oba minerály mají zásadní vliv na nervosvalovou koordinaci, v poměru zastoupeném v amarantu se nejvíce hodí pro sportovce jako součást pozátěžové stravy.
Disponuje vysokou hodnotou glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.

Amarantová mouka v kuchyni

Amarantová mouka se používá pro výrobu:
těstovin
moučníků
kaší,
- pečiva,
- je možné ji použít jako zahušťovadlo do polévek a omáček.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.