Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Mléka
Energie kcal
117 kcal
Energie kJ
489 kJ
Bílkoviny
1 g
Sacharidy
20 g
Tuky
3 g
Vláknina
1 g
Jedná se o rostlinnou náhražku klasického mléka vyráběné z rýže (Oryza sativa).
Rýžové mléko neobsahuje laktózu, je tedy vhodné i pro osoby trpící intolerancí laktózy.
Mléko neobsahuje lepek, je tedy vhodné i pro jedince s nensnášenlivosti či alergií na tuto složku.
Je zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin. Na rozdíl od živočišného mléka obsahuje minimum tuků.
Rýžové mléko má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Mléko má typickou výraznou chuť a vůni. Jeho použití je stejné jako u mléka živočišného - je určeno:
- pro přímou konzumaci,
- do kaší,
- do smoothie,
- jako součást zálivek,
- do omáček,
- pro pečení sladkostí...
Je snadné jej vyrobit i v domácích podmínkách: Rýži je potřeba nejprve uvařit v nesolené vodě a poté jej skrze jemnou látku nebo síto důkladně protlačit.