Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Nápoj rýžový (domácí produkce)

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Mléka

Nápoj rýžový (domácí produkce)

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

117 kcal

Energie kJ

489 kJ

Bílkoviny

1 g

Sacharidy

20 g

Tuky

3 g

Vláknina

1 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1 g) Sacharidy (20 g) Tuky (3 g) Vláknina (1 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (3.6 %) Sacharidy (71.6 %) Tuky (23.1 %) Vláknina (1.7 %)

Jedná se o rostlinnou náhražku klasického mléka vyráběné z rýže (Oryza sativa)

Rýžové mléko a zdraví

Rýžové mléko neobsahuje laktózu, je tedy vhodné i pro osoby trpící intolerancí laktózy. Mléko neobsahuje lepek, je tedy vhodné i pro jedince s nensnášenlivosti či alergií na tuto složku. Je zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin. Na rozdíl od živočišného mléka obsahuje minimum tuků.
Rýžové mléko má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Rýžové mléko v kuchyni

Mléko má typickou výraznou chuť a vůni. Jeho použití je stejné jako u mléka živočišného - je určeno:
- pro přímou konzumaci,
- do kaší,
- do smoothie,
- jako součást zálivek,
- do omáček,
- pro pečení sladkostí...
Je snadné jej vyrobit i v domácích podmínkách: Rýži je potřeba nejprve uvařit v nesolené vodě a poté jej skrze jemnou látku nebo síto důkladně protlačit. 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.