Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Nápoj pšeničný

Kategorie: Obiloviny lepkové / Mléka

Nápoj pšeničný

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

109 kcal

Energie kJ

456 kJ

Bílkoviny

4 g

Sacharidy

20 g

Tuky

0.9 g

Vláknina

0.2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (4 g) Sacharidy (20 g) Tuky (0.9 g) Vláknina (0.2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (15.4 %) Sacharidy (76.8 %) Tuky (7.4 %) Vláknina (0.4 %)

Jedná se o rostlinnou náhražku klasického mléka vyráběné z pšenice (Triticum).

Pšeničné mléko a zdraví

Pšeničné mléko neobsahuje laktózu, je tedy vhodné i pro osoby trpící intolerancí laktózy. Mléko ale obsahuje lepek, není tedy vhodné pro jedince s nesnášenlivostí či alergií na tuto složku. 
Je zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin. Na rozdíl od živočišného mléka obsahuje minimum tuků. Je poměrně bohatým zdrojem draslíku a hořčíku, má tak přímý vliv na správné fungování srdečně-cévního systému.
Pšeničné mléko má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Pšeničné mléko v kuchyni

Mléko má typickou výraznou chuť a vůni. Jeho použití je stejné jako u mléka živočišného - je určeno:
- pro přímou konzumaci,
- do kaší,
- do smoothie,
- jako součást zálivek,
- do omáček,
- pro pečení sladkostí...
Je snadné jej vyrobit i v domácích podmínkách: Pšenici je potřeba nejprve uvařit v nesolené vodě a poté jej skrze jemnou látku nebo síto důkladně protlačit.