Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Nápoj pohankový

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Mléka

Nápoj pohankový

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

63 kcal

Energie kJ

261 kJ

Bílkoviny

2 g

Sacharidy

12 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2 g) Sacharidy (12 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (13.4 %) Sacharidy (80.5 %) Tuky (2.9 %) Vláknina (3.2 %)

Jedná se o rostlinnou náhražku klasického mléka vyráběné z pohanky (Fagopyrum).

Pohankové mléko a zdraví

Pohankové mléko neobsahuje laktózu, je tedy vhodné i pro osoby trpící intolerancí laktózy. 
Mléko neobsahuje lepek, je vhodné pro jedince s nesnášenlivostí či alergií na tuto složku. Na rozdíl od živočišného mléka obsahuje minimum tuků. Je poměrně bohatým zdrojem draslíku a hořčíku, má tak přímý vliv na správné fungování srdečně-cévního systému.
Pohankové mléko má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Pohankové mléko v kuchyni

Mléko má typickou výraznou chuť a vůni. Jeho použití je stejné jako u mléka živočišného - je určeno:
- pro přímou konzumaci,
- do kaší,
- do smoothie,
- jako součást zálivek,
- do omáček,
- pro pečení sladkostí...
Je snadné jej vyrobit i v domácích podmínkách: Pohanková zrna je potřeba nejprve uvařit v nesolené vodě a poté jej skrze jemnou látku nebo síto důkladně protlačit. 

Tip: Znáte svůj nutriční kvocient?
Otestujte svoji nutriční gramotnost