Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Nápoj ovesný

Kategorie: Obiloviny lepkové / Mléka

Nápoj ovesný

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

43 kcal

Energie kJ

180 kJ

Bílkoviny

0.6 g

Sacharidy

6 g

Tuky

1.6 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.6 g) Sacharidy (6 g) Tuky (1.6 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (5.8 %) Sacharidy (58.3 %) Tuky (33.5 %) Vláknina (2.3 %)

Jedná se o rostlinnou náhražku klasického mléka, kterou oceňují zejména osoby trpící intolerancí laktózy, alergiemi na mléčné bílkoviny či populace vyhýbající se konzumaci živočišných potravin.
Ovesné mléko se vyrábí z ovesných vloček nebo přímo z ovsa (Avena).

Ovesné mléko a zdraví

Ovesné mléko je dobrým zdrojem hořčíku. Je lehce stravitelné, neobsahuje laktózu ani alergizující bílkoviny. Může být ale zdrojem některých antinutričních látek, kde jejich obsah závisí na způsobu výroby mléka. Neobsahuje laktózu, je tedy vhodné i pro osoby trpící intolerancí laktózy. Mléko ale obsahuje lepek, není tedy vhodné pro jedince s nesnášenlivostí či alergií na tuto složku. Ovesné mléko má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Ovesné mléko v kuchyni

Použití ovesného mléka je stejné jako použití mléka živočišného. Je určeno:
- pro přímou konzumaci,
- do kaší,
- do smoothie,
- jako součást zálivek,
- do omáček,
- pro pečení sladkostí...
Pokud jej vyrobíme do hutnější konzistence, je možné jím v kuchyni nahradit také smetanu (toto je výhodné v situacích, kdy pečlivě sledujeme obsah tuků ve stravě, který je u ovesného mléka velmi nízký).  Domácí výroba ovesného mléka je jednoduchá -  připravuje se rozmixováním přes noc namočených vloček nebo celých zrn s vodou a následným přecezením přes síto. Většinou se používá 100 g suroviny na 1 l vody.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.