Kategorie: Mléčné výrobky / Mléka
Energie kcal
127 kcal
Energie kJ
532 kJ
Bílkoviny
8 g
Sacharidy
3 g
Tuky
9 g
Vláknina
0 g
Ovčí mléko je produkováno ovcí domácí. Ovce jsou chovány pro mléko, maso a vlnu. První zmínky o domestikaci jsou již z doby 9 tis. let př.n.l. z oblasti Sýrie a Iránu. K dnešním největším chovatelům patří Čína a Austrálie.
Ovčí mléko obsahuje mnohem menší podíl kaseinu, než kravské. Je proto snadněji stravitelné a nevyvolává tolik alergických reakcí. Kromě menšího množství tuku, ve kterém výrazně převažují nasycené kyseliny, obsahuje mléko také mléčný cukr (laktózu). Konzumace tohoto cukru je nebezpečná pro jedince s:
- laktózovou intolerancí,
- alergií na laktózu.
Hodnota glykemického indexu je nízká, je to důležitá informace především pro lidi:
- postižené diabetem,
- s inzulínovu rezistencí,
- v redukčních dietách.
Ovčí mléko má v našich domácnostech mnohem menší zastoupení než mléko kravské, vyrábí se z něj:
- různé druhy sýrů (brynza, kaškaval),
- kvašené nápoje,
- tvarohy,
- jogurty.
Mléko je možné také použít při přípravě:
- koktejlů,
- pudingů,
- omáček.