Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Mléko ovčí

Kategorie: Mléčné výrobky / Mléka

Mléko ovčí

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

127 kcal

Energie kJ

532 kJ

Bílkoviny

8 g

Sacharidy

3 g

Tuky

9 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (8 g) Sacharidy (3 g) Tuky (9 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (26.3 %) Sacharidy (9.9 %) Tuky (63.8 %) Vláknina (0 %)

Ovčí mléko je produkováno ovcí domácí. Ovce jsou chovány pro mléko, maso a vlnu. První zmínky o domestikaci jsou již z doby 9 tis. let př.n.l. z oblasti Sýrie a Iránu. K dnešním největším chovatelům patří Čína a Austrálie.

Ovčí mléko a zdraví

Ovčí mléko obsahuje mnohem menší podíl kaseinu, než kravské. Je proto snadněji stravitelné a nevyvolává tolik alergických reakcí. Kromě menšího množství tuku, ve kterém výrazně převažují nasycené kyseliny, obsahuje mléko také mléčný cukr (laktózu). Konzumace tohoto cukru je nebezpečná pro jedince s:
- laktózovou intolerancí,
- alergií na laktózu.
Hodnota glykemického indexu je nízká, je to důležitá informace především pro lidi:
- postižené diabetem,
- s inzulínovu rezistencí
- v redukčních dietách.

Ovčí mléko v kuchyni

Ovčí mléko má v našich domácnostech mnohem menší zastoupení než mléko kravské, vyrábí se z něj:
- různé druhy sýrů (brynza, kaškaval),
- kvašené nápoje,
- tvarohy,
- jogurty.

Mléko je možné také použít při přípravě:
- koktejlů,
- pudingů,
- omáček.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.