Kurzy ATAC

Nápoj makový

Kategorie: Ořechy a semena / Mléka

Nápoj makový

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

62 kcal

Energie kJ

256 kJ

Bílkoviny

1.8 g

Sacharidy

2.8 g

Tuky

4.2 g

Vláknina

2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.8 g) Sacharidy (2.8 g) Tuky (4.2 g) Vláknina (2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (12.3 %) Sacharidy (19.2 %) Tuky (61.9 %) Vláknina (6.6 %)

Jedná se o rostlinnou náhražku klasického mléka vyráběné ze semínek Máku setého (Papaver somniferum).

Makové mléko a zdraví

Makové mléko neobsahuje laktózu, je tedy vhodné i pro osoby trpící intolerancí laktózy.
Mléko neobsahuje lepek, je vhodné pro jedince s nesnášenlivostí či alergií na tuto složku.
Vysoký podíl draslíku, vápníku a hořčíku má významný vliv na funkci srdečně-cévního systému.
Mléko má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Makové mléko v kuchyni

Mléko má typickou výraznou chuť a vůni. Jeho použití je stejné jako u mléka živočišného - je určeno:
- pro přímou konzumaci,
- do kaší,
- do smoothie,
- jako součást zálivek,
- do omáček,
- pro pečení sladkostí...
Je snadné jej vyrobit i v domácích podmínkách: Semínka je potřeba nejprve spařit horkou vodou, rozemlít či rozmixovat, nechat ve vodě odmočit a poté jej skrze jemnou látku nebo síto důkladně protlačit.