Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Mléko kravské polotučné 1,5%

Kategorie: Mléčné výrobky / Mléka

Mléko kravské polotučné 1,5%

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

49 kcal

Energie kJ

202 kJ

Bílkoviny

3.4 g

Sacharidy

4.9 g

Tuky

1.5 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (3.4 g) Sacharidy (4.9 g) Tuky (1.5 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (29.5 %) Sacharidy (42.5 %) Tuky (28 %) Vláknina (0 %)

Kravské mléko je produkováno turem domácím (Bos primigenius f. taurus).  Aby k produkci mléka u krávy došlo, musí být březí, po 2-3 dnech bývá mládě odebráno. Tovární výroba mléka byla zavedena až v 19. století, do té doby byla pouze z domácí produkce. Polotučné mléko s obsahem 1,5 % tuku se vyrábí z plnotučného mléka odstřeďováním, kdy dochází k oddělení mléčného tuku (smetany) od mléka.

Kravské mléko polotučné 1,5% a zdraví

Kromě menšího množství tuku, ve kterém výrazně převažují nasycené kyseliny, obsahuje mléko také mléčný cukr (laktózu). Konzumace tohoto cukru je nebezpečná pro jedince s: 
- laktózovou intolerancí,
- alergií na laktózu.
Hodnota glykemického indexu je nízká, je to důležitá informace především pro lidi:
- postižené diabetem, 
- s inzulínovu rezistencí
- v redukčních dietách.

Kravské mléko polotučné 1,5% v kuchyni

Kravské mléko má v kuchyni velmi široké uplatnění, používá se pro výrobu:
- moučníků,
- cukroví,
- krémů,
- kaší,

- pudingů,
- jogurtů,
- sýrů,
- omáček,
- koktejlů,
- zmrzlin.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.