Kategorie: Mléčné výrobky / Mléka
Energie kcal
67 kcal
Energie kJ
280 kJ
Bílkoviny
3.3 g
Sacharidy
4.7 g
Tuky
3.7 g
Vláknina
0 g
Kravské mléko je produkováno turem domácím (Bos primigenius f. taurus). Aby k produkci mléka u krávy došlo, musí být březí, po 2-3 dnech bývá mládě odebráno. Tovární výroba mléka byla zavedena až v 19. století, do té doby byla pouze z domácí produkce.
Kromě menšího množství tuku, ve kterém výrazně převažují nasycené kyseliny, obsahuje mléko také mléčný cukr (laktózu). Konzumace tohoto cukru je nebezpečná pro jedince s:
- laktózovou intolerancí,
- alergií na laktózu.
Hodnota glykemického indexu je nízká, je to důležitá informace především pro lidi:
- postižené diabetem,
- s inzulínovu rezistencí,
- v redukčních dietách.
Kravské mléko má v kuchyni velmi široké uplatnění, používá se pro výrobu:
- moučníků,
- cukroví,
- krémů,
- kaší,
- pudingů,
- jogurtů,
- sýrů,
- omáček,
- koktejlů,
- zmrzlin.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.