Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Mléko kravské bezlaktózové 1,5%

Kategorie: Mléčné výrobky / Mléka

Mléko kravské bezlaktózové 1,5%

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

28 kcal

Energie kJ

116 kJ

Bílkoviny

3.4 g

Sacharidy

0 g

Tuky

1.5 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (3.4 g) Sacharidy (0 g) Tuky (1.5 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (51.3 %) Sacharidy (0 %) Tuky (48.7 %) Vláknina (0 %)

Kravské mléko je produkováno turem domácím (Bos primigenius f. taurus). Aby k produkci mléka u krávy došlo, musí být březí, po 2-3 dnech bývá mládě odebráno. Tovární výroba mléka byla zavedena až v 19. století, do té doby byla pouze z domácí produkce. Bezlaktózové mléko s obsahem 1,5% tuku se vyrábí z plnotučného mléka odstřeďováním, kdy dochází k oddělení mléčného tuku (smetany) od mléka. Poté se do mléka přidá enzym laktáza, který štěpí mléčný cukr na jednodušší cukry. Bezlaktózové mléko má proto sladší chuť.

Kravské mléko bezlaktózové 1,5% a zdraví

Mléko neobsahuje mléčný cukr (laktózu), je proto vhodné pro jedince postižené:  
laktózovou intolerancí,
alergií na laktózu.
Hodnota glykemického indexu je nízká, je to důležitá informace především pro lidi:
- postižené diabetem, 
- s inzulínovu rezistencí
- v redukčních dietách.

Kravské mléko bezlaktózové 1,5% v kuchyni

Kravské mléko má v kuchyni velmi široké uplatnění, používá se pro výrobu:
- moučníků,
- cukroví,
- krémů,
- kaší,

pudingů,
- jogurtů,
- sýrů,
- omáček,
- koktejlů,
- zmrzlin.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.