Kategorie: Mléčné výrobky / Mléka
Energie kcal
28 kcal
Energie kJ
116 kJ
Bílkoviny
3.4 g
Sacharidy
0 g
Tuky
1.5 g
Vláknina
0 g
Kravské mléko je produkováno turem domácím (Bos primigenius f. taurus). Aby k produkci mléka u krávy došlo, musí být březí, po 2-3 dnech bývá mládě odebráno. Tovární výroba mléka byla zavedena až v 19. století, do té doby byla pouze z domácí produkce. Bezlaktózové mléko s obsahem 1,5% tuku se vyrábí z plnotučného mléka odstřeďováním, kdy dochází k oddělení mléčného tuku (smetany) od mléka. Poté se do mléka přidá enzym laktáza, který štěpí mléčný cukr na jednodušší cukry. Bezlaktózové mléko má proto sladší chuť.
Mléko neobsahuje mléčný cukr (laktózu), je proto vhodné pro jedince postižené:
- laktózovou intolerancí,
- alergií na laktózu.
Hodnota glykemického indexu je nízká, je to důležitá informace především pro lidi:
- postižené diabetem,
- s inzulínovu rezistencí,
- v redukčních dietách.
Kravské mléko má v kuchyni velmi široké uplatnění, používá se pro výrobu:
- moučníků,
- cukroví,
- krémů,
- kaší,
- pudingů,
- jogurtů,
- sýrů,
- omáček,
- koktejlů,
- zmrzlin.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.