Kategorie: Mléčné výrobky / Mléka
Energie kcal
59 kcal
Energie kJ
247 kJ
Bílkoviny
3.7 g
Sacharidy
5.2 g
Tuky
2.4 g
Vláknina
0 g
Kozí mléko je produkováno kozou domácí (Capra aegagrus hircus). Tisíce let jsou kozy chovány pro mléko, maso, srst a kůži. V Mezopotánii, Malé Asii a indickém subkontinentu byly zdomácněny již 9000 let př.n.l.. V současné době jsou chovány po celém světě.
Kozí mléko obsahuje mnohem menší podíl kaseinu, než kravské. Je proto snadněji stravitelné a nevyvolává tolik alergických reakcí. Kromě menšího množství tuku, ve kterém výrazně převažují nasycené kyseliny, obsahuje mléko také mléčný cukr (laktózu). Konzumace tohoto cukru je nebezpečná pro jedince s:
- laktózovou intolerancí,
- alergií na laktózu.
Hodnota glykemického indexu je nízká, je to důležitá informace především pro lidi:
- postižené diabetem,
- s inzulínovu rezistencí,
- v redukčních dietách.
Kozím mlékem můžeme zcela nahradit používání mléka kravského. Pro své specifické aroma a chuť se využívá především pro výrobu:
- sýrů,
- jogurtů.
Běžně se používá při přípravě:
- smoothie,
- kaší,
- palačinek.